Haen lääkikseen ja opettelen lukion biologian nollatasolta 30 päivässä

Urani valmentaja-kemistinä täyttää näinä päivinä kymmenen vuotta. Pidin tuolloin ensimmäisen valmennuskurssini opiskelijoille, jotka valmistautuivat ravitsemustieteen valintakokeen kemian tehtäviin.

Sittemmin olen siirtynyt valmentamaan lähinnä lääketieteelliseen hakevia. Vuosien varrella olen alkanut haaveilla siitä, että hakisin lääkikseen itsekin. Se unelma toteutuu tänä keväänä.

Valkemisti valkeassa labratakissa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen edessä.
Valkoinen takki kemistillä onkin jo valmiiksi.

Valintakokeen kemian tehtäviin en ajatellut erityisesti harjoitella. Lähden tavoittelemaan täydellistä suoritusta, mutta aina on mahdollista, että aika tai nokkeluus loppuu kesken.

Yliopistofysiikan pääainetasoiset peruskurssit sain valmiiksi keväällä tasan 20 vuotta sitten. Sittemmin en ole lähtökitkoja, virtapiirejä tai taitekulmia juuri miettinyt. Sen sijaan monia lukiofysiikan termodynamiikan ja hiukkasfysiikan aiheita olen opettanut yliopistossakin fysikaalisen kemian kursseillani.

Sain tämän vuoden alussa kiinnostavan mahdollisuuden kerrata lukiofysiikkaa, kun minulta pyydettiin lisäopetusta lääkikseen hakeville. Olen ymmärtänyt fysiikan periaatteet nyt kirkkaammin kuin lukiossa tai tuoreena ylioppilaana. Hankalatkin lääkistehtävät ovat alkaneet sujua, kun vain otan huomioon olennaiset perusperiaatteet ja sovellan niitä.

Fysiikassa arveluttaa se, ovatko nopeaan tahtiin kertaamani ja uudelleen oppimani asiat painuneet mieleen kunnolla. Jossain välissä täytyy palata aiempiin aiheisiin laskuvarmuuden lisäämiseksi. Aikatauluni mukaan minun pitäisi käydä läpi kaksi viimeistä kurssia – sähkömagnetismi sekä aine ja säteily – kahden seuraavan viikon aikana.

Fysiikan kertauksen jälkeen keskityn biologiaan. Aloitan tasan kuukautta ennen pääsykoetta ja yritän opiskella syvällisesti biologian viisi kurssia käytännössä nollasta lähtien. Aikataulu on vaativa, etenkin kun vähät tunnit pitää jakaa lukemisen, harjoittelun, osa-aikatyön, levon ja Instagramin päivittämisen välillä.

Valkemistin Instagram-tili on tosiaan avautunut. Kerron siellä hankkeeni etenemisestä, jaan parhaita muistisääntöjäni ja mietin kaikenlaisia oppisisältöjen ulkopuolisia seikkoja, joilla voi edistää pääsykoemenestystä.

Ota kantaa